Surt eller syrligt….

Er vinen sur eller syrlig?

Den korte forklaring

Det er altid sjovt at tale om smag, fordi det er en meget personlig oplevelse. Den ene person mener vinen er fantastisk, mens den anden person skære ansigter og betegner vinen som sur.

Ordet Surtænker jeg som… grønne ribs, umodne æbler eller umodne stikkelsbær. 

Mit gæt er… at der er et meget lille publikum til sur vin, så det vil jeg ikke tale om…. men syrlige vine er en helt anden snak.

Ordet Syrlig… tænker jeg som modne grønne æbler, clementiner og friske danske jordbær.

Syrlige vine kan fremstilles af flere forskellige druesorter. .. 

Den lidt længere forklaring

Når man fremstiller vin handler det om balance… ligesom når man laver mad. Der skal være harmoni mellem de forskellige smage. 

Når vi laver mad tilsætter vi surt, sødt, salt, bittert og umami…. 

Når der fremstilles vin er det noget andet…. her tilsætter man ikke noget…. ja nogle gør nok… men det er ikke dem vi handler med.

Den enkelte druesort er født med en bestemt smag… som forskellige æblesorter smager forskelligt…. 

Druerne tager smag af det sted de vokser….både jorden, klimaet og hvordan de passes. Derfor kan den samme druesort smage meget forskelligt om den er høstet i Østrig eller i Californien.

De personer der foretrækker unge vine med en frisk syrlig smag, skal kigge i retning af Sauvignon blanc og Grüner Veltliner. 

Skriv en kommentar